søndag 5. desember 2010

Svar på oppgave om jordblandinger


  1. De viktigste egenskapene for god pottejord er at den skal gi et aktivt og rikt mikroliv fir planten.

  2. Hvis gjødselen er for sterk i jordblandingen så kan man risikere å svi ungplantene, men røttene til en eldre plante tåler mer.

  3. Viktige egenskaper ved ulike ingredienser i oppalsjord:
    - Naturtorv holder godt på luft og vann. Er en lett tilgjengelig komponent og inneholder mye struktur og finnes i ulike grovhetsgrader. Torven er fattig på næring og øker surhetsgraden.
    - Komposten er rik mikroliv og det finnes ulike typer kompost som løv og kompost. I tillegg hever komposten PH-verdien
    - Kalken hever også PH, men har i tillegg inneholder større mengder Kalsium og Magnesium. Om man benytter seg av algekalk i tillegg får man en rekke sporstoffer som algene har benyttet seg av.
    - Leire øker PH-verdien, men har en mer nøytral PH-verdi enn kalken. Leiren er viktig ettersom den regulerer frigjøringen av næringstoffer.
    - Hønsegjødsel er kompostert for å minske intensiteten av gjødselen for planterøttene. Lupinen er full av proteiner (som igjen inneholder nitrogen). De tre viktigste grunnstoffene i disse jordingrediensene er nitrogen, fosfor og kalsium
    - Kjøttbeinmel er også rik på nitrogen og fosfor. I tillegg bruker kjøttbeinmel lenger tid på å brytes ned så jorda får tilgang på næringstoffene over tid.
    - Land er urin som er rikt på nitrogen (C:N-forholdet ligger på ca1:3) og kalium. Har man ikke tilgang på store mengder land kan man f.eks kjøpe inn Biobact
    - Perlite er vulkansk sandsom gir god lysrefleksjon og er sterilt. Er med på å gi bedre jordstruktur. Man kan bruke nylig prossesert sand, men dette vil slite ned utstyret ditt raskere.
    - Vann er også viktig for å gi deg den riktige konsistensen. Man skal så vidt klare å presse ut noen dråper vann i neve med jord.
  1. Ledetall står for væskens evne til å lede strøm som igjen sier noe om mineralinnholdet i urinen du bruker. For mye mineral svir røttene til planten og det er spesielt kalium og magnesium man skal passe seg for. I en jordblanding er et ledetall på 5 ønskelig.


  2. Man legger ingrediensene sammen i en haug med en tredjedel av væsken du har tenkt å bruke. Å flytter du haugen og tilsetter en tredjedel til med væske og etter en tredje vending tilsetter du resten og snur den en siste gang. Man prøver å løse opp torvbitene slik at man ender opp med en homogen masse.



  3. Hvis muggsoppen får perforert jordblandingen med røttene sine er den med på å jevne ut jordblandingen litt til. Muggen vil dø ut etter at den er ferdig med jordblandingen.

2 kommentarer:

  1. Nat er i god sving! Lurte på om du kunne ha skrevet noe om frøseminaret til sjh-hjemmesiden?

    SvarSlett
  2. Skikkelig sving og nok et blinkskudd

    SvarSlett