lørdag 4. september 2010

Prøvefiske

Hvis man skulle være i besittelse av et vann med fisk så vil du gjerne følge bestandens utvikling gjennom årene. Fremgangsmåten kan enten gjøres med båt eller fra land avhengig av hvor fisken går. Generelt lærte vi at fisken trives på grunnere vann, men at fisken kan også bevege seg etter vindretningen.



Vi begynner med garnet. Fiskegarnet ligger rundt 200,- for 30 meter, så invisteringen er ikke så stor. Skal du gjennomføre et prøvefiske skal du ha åtte garn med en maskebredde på 19, 22, 24, 26, 28, 32, 35 og 40mm. Har du et mindre vann kan du belage deg på fire garn med en maskebredde på 22, 26, 32 og 40mm. De minste fiskene har en tendens til å feste seg i garnene med de minste garnene og de største i de garnene med de største. Er maskene for store klarer fisken å svømme igjennom mens de største fiskene glir forbi de små maskene, ble vi forklart. Videre ble vi fortalt at de mest ideelle forholdene er overskyet med vind ettersom det minsker sjansen at fisken ser garnet. Garnet settes ut på ettermidagen og taes opp morgenen etter. Man kan selvfølgelig ikke få et eksakt bilde av fiskebestanden, men over tid vil man se en tendens. Men man kan f.eks et år nesten bare fange eldre fisk og se at man har et behov for å sette ut en ny besetning straks.

Å sette ut garn med båt er enkelt nok ved at du fester garnet fast på land og legger ut garnet med båten rett ut. Tyngden nederst i garnet holder holder det loddrett. I de vannene vi var i var det ikke noe behov for å feste den andre enden i en bøye med ankerpunkt ettersom det var lite strømninger. 

Garnet slippes ut fra garnpinne
Når du setter ut garn fra land behøver du kun en et ekstra langt tau. Hvis man er to kan den ene gå over på den andre siden med et lengre tau som er festet til garnet for å så trekke det over mens den andre mater ut. Eller man kan svømme over, som man gjør på Fosen...

Her ser du garnet strekt over vann "1502" ved Rasmusdalen
Kristian har det strålende uten fisk


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar