Løken i Norge trenger to vekstsesonger ettersom vi har så korte somre, så disse løkene er kjøpt inn som setteløk. Løken er moden når bladene har begynt å legge seg ned på bakken.
Paul |
Ida med læreren våres, Tom i bakgrunnen |
Rødbeter
Rødbetene har det motsatte problemet av løken med at de tørker lett ut. Derfor pakkes de inn i plast og reguleres ved å åpne og stenge plastikken med tanke på fuktigheten. Oppbevares ved 4 grader. Når man tar av stilken, så la det stå litt igjen slik at man unngår at rotfrukten blir angrepet av bakterier.
Dette er et eksempel på hvordan den ikke skal kuttes |
Gulrotflue
Vi så også idag på et gulrotflueangrep. Larvene går inn i bunnen av gulroten og lager ganger i den. Du kan skjære bort det ødelagte, men smaken er allerede påvirket så alt kan brukes som dyrefôr. Tiltakene er fiberduk og vekstskifte. Tom fortalte at han ikke hatt noe succé med samplanting mellom løken og gulroten. Fluen er for aggresiv, sa han. Men det kan være at man kan lykkes med denne permakulturtaktikken på mindre skala, som hjemme i kjøkkenhagen.
Et eksempel på angrep |
Synderen |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar